Flyksa

Newsletter

08/09/2022 / 11:33

Basel

Kompania Eurokoha që nga fillimet e saj është munduar që të jetë sa më afër mërgimtarëve, duke ia bërë sa më të leht udhëtimin në vendlindje. Një nga qytetet ku ka më së shumti mërgat shqiptare në Zvicër është edhe Baseli, nga ku Eurokoha ka udhëtime të rregullta drejt Prishtinës dhe anasjelltas

Por cilat janë veçorit e Baselit, i cili njihet edhe si “zemra e Evropës”?

Baseli është një vend i kontrasteve emocionuese, ky qytet gjeografikisht ndodhet në zemër të Evropës. Një qytet me ndërtesa historike pranë arkitekturës moderne. Aty ku ekziston një skenë e re dhe dinamike e artit krahas muzeve me famë botërore. Thjesht duhet të përjetoni Baselin për veten tuaj.

Baseli është qyteti më i vjetër universitar i Zvicrës. Pikat historike të qytetit përfshijnë sheshin e madh të tregut me sallën e qytetit të tij të dekoruar me rërë të kuqe dhe katedralen e vonë romane-gotike. Gjatë një shëtitjeje nëpër qytetin e vjetër, mund të shihni butikët e vegjël, dyqanet e librave antikë, por edhe dyqanet e stilistëve modernë, ia vlen një vizitë në "Läckerli Huus" për të provuar tortën tradicionale të mjaltit të Baselit. Ky qytet është i ndërgjegjshëm për traditën dhe mendje hapur në të tashmen, një fakt i lindur nga disa ndërtesa moderne të dizajnuara nga arkitektë të njohur si Herzog & de Meuron, Mario Botta, Diener & Diener dhe Richard Meyer.

Qytet i 40 muzeve 

Baseli njihet si qytet i 40 muzeve dhe përbën numrin më të madh të muzeve nga qytetet në Zvicër.

Muzetë e njohur ndërkombëtarisht, siç është Muzeu i Artit Basel, muzeu kushtuar skulptorit të hekurit Jean Tinguely, Fondation Beyeler dhe Muzeu i Kulturave tërheqin shumë vizitorë. Baseli është ndër të tjera shtëpi për orkestrën simfonike, si dhe teatrin muzikor që shfaq prodhime ndërkombëtare. Dhe një gamë e gjerë e prodhimeve klasike dhe bashkëkohore shfaqen në skenat e Teatrit të Baselit.

Qytet i gjelbër

Baseli është një qytet i gjelbër, kështu e bëjnë Kopshtet Botanike, disa parqe dhe brigjet e Rinit janë vende perfekte për t'u çlodhur dhe qendryar për një kohë. Dhe Shtëpia Etoscha në kopshtin zoologjik ofron njohuri spektakolare në Savannahun Namibian.

Baseli konsiderohet gjerësisht si kryeqyteti kulturor i Zvicrë, në këtë qytet do të hasni art në çdo hap, pavarësisht nëse shëtisni nëpër Qytetin e Vjetër ose vizitoni një nga gati 40 muzeumet. Për më tepër, Baseli gjithashtu përmban arkitekturë moderne të klasit të lartë që vetëm pret të zbuloni dersia shëtiteni nëpër qytet.

Konferenca dhe kongrese

Vendndodhja qendrore e Baselit, lidhjet e transportit publik të klasit të parë dhe infrastruktura moderne e bëjnë atë një vend kryesor për panairet dhe konventat tregtare. Qendra e Kongreseve Bazel, e vendosur pikërisht në mes të qytetit, është qendra më e madhe dhe më moderne e konventave në Zvicër. Baseli ndodhet në zemër të Evropës, që shtrihet në Rhein. Qyteti është në qendër të zonës idilike ku kufijtë e Zvicrës, Gjermanisë dhe Francës takohen me njëra-tjetrën. Arritja këtu është e lehtë, me EuroAirport vetëm 15 minuta nga qendra e qytetit. Pasagjerët hekurudhor mund të arrijnë ose në stacionin hekurudhor SBB të qytetit ose në stacionin Basel Badischer të operuar nga Deutsche Bahn. Afërsia e qytetit me kufirin do të thotë që vizitorët mund të mbërrijnë edhe me TGV dhe ICE.

Në Zvicër llogaritet se jetojnë mbi 133 mijë kosovarë, ndërsa një pjesë e madhe e tyre jetojnë në Basel.

Shumë nga shqiptarët e Zvicrës tashmë janë udhëtarë të rregullt të kompanisë Eurokoha pasi për çdo pushim, festë apo momente të veçanta në vendlindje zgjedhin të udhëtojnë me Eurokoha. Kliko KËTU për të rezervuar.